Tar over Hafslundsøy

Jeg tror kormedlemmene er like spente som meg, smiler Margrethe Ek-Stenmo. I går overtok hun som dirigent i Hafslundsøy sangkor.

Toveiskommunikasjonen så ut til å stemme fra første stund mellom kor og dirigent. Margrethe Ek-Stenmo stående til høyre. Foto: Jonas Rohde-Moe

I går holdt Hafslundsøy høstsesongens første korseminar, og sangerne fikk for aller første gang stifte bekjentskap med sin nye dirigent.
Det tradisjonsrike koret, som ble stiftet allerede i 1914, har i en årrekke vært ledet av Jon Fylling. Før det var det John Dalene som ledet an. At Margrethe er den første kvinnelige dirigenten på lang tid (siste var Vigdis Djupang som vikarierte i 1990), tar hun med knusende ro:
– Jeg gleder meg veldig til å komme i gang, og ikke minst bli kjent med mange nye mennesker, sier hun.

To store kor

Ikke nok med at hun har fått hovedansvaret for et av distriktets best omtalte kor; Margrethe Ek-Stenmo har også fått vikariat i Borg Bach-kor.
– Det er klart det er en utfordring å starte i to såpass store kor samtidig, men jeg klarer ikke si nei, fremholder den sprudlende korlederen.
I tillegg til de to lokale korene, leder hun også to kor på videregående skole i Drammen, samt Sangselskabet Guldbergs akademiske kor i Oslo.
Hun har bred utdannelse innen både sang, musikkformidling og direksjon. Etter å ha gått musikklinja ved Greåker, har hun vært innom både Musikkhøgskolen, Barrat Dues Musikkinstitutt og Østlandske musikkonservatorium.

Jobbet med McFerrin

I tillegg til å ha lang erfaring innen kor, kan Ek-Stenmo også vise til samarbeid med den internasjonalt anerkjente sangvirtuosen Bobby McFerrin.
– Jeg så McFerrin første gang i Konserthuset under Oslo Jazzfestival. Jeg ble mektig imponert, og deltok senere på et kurs han holdt i Minneapolis. Der lærte jeg en helt masse om improvisasjon, forteller hun.
Og da McFerrin trengte et kor til en konsert han skulle ha på Rockefeller, var det Guldbergs akademiske som fikk jobben.
– Siden jeg allerede hadde vært på kurs med han, så øvde vi mye på improvisasjon før konserten. Ved kun å lytte klarte sangerne å synge rytmer som i utgangspunktet er kjempevanskelige på notepapiret.

Improvisasjon

Improvisasjon er dermed en kunstform som også vil bli innført i Hafslundsøy.
– Nå er jo konsertprogrammet fastsatt i ganske lang tid fremover, men på sikt er improvisasjon noe jeg vil bruke tid på. Kanskje om et års tid, sier dirigenten.
Korets medlemmer ser frem til samarbeid med Margrethe Ek-Stenmo.
– Vi gleder oss. Jeg har sett henne i aksjon før, og hun er alltid sprudlende og entusiastisk, sier sopran Tone Grønsund.

http://www.f-b.no/kultur/tar-over-hafslundsoy-1.2186678