Fransk aften med Bachkoret

Musikk av franske komponister Medvirkende: Borg Bach-kor. Dirigent: Margrethe Ek-Stenmo. Organister: Dan René Dahl og Tore Erik Mohn. Fredrikstad Domkirke. 200 tilhørere.

Borg Bach-kor bød på en hel konsert med fransk musikk i Domkirken søndag kveld. Foto: Jan Erik Skau

For noe så programerklært som et Bach-kor, kan en hel konsert med fransk senromantisk, ekspresjonistisk og modernistisk musikk karakteriseres som et realt sidesprang. Men koret fikk sin franske aften vel i havn i går kveld, til klingende behag for 200 par ører.

På programmet sto musikk av åtte av Frankrikes mest kjente tonekunstnere, med verk for kor à cappella, kor og orgel, og for orgel solo. Hovedtyngden av komposisjonene stammet fra første halvdel av 1900-tallet.

I Fredrikstad Domkirke er det tradisjon for fransk sakral musikk. Det henger ikke minst sammen med at tidligere domorganist Søren Gangfløt var en viktig pådriver for denne musikken.

Konserten åpnet med to rolige og håpefulle korsatser av Gabriel Fauré og César Franck. Deretter fulgte et av orgelvirtuosen Marcel Duprés mest kjente stykker, «Preludium og fuge i g-moll, opus 7 nr. 3», med domkantor Dan René Dahl ved tangentene. Dette er et teknisk krevende stykke, som med sin spennende harmonikk og mystiske dramatikk likevel er svært publikumsvennlig. Kirkens orgel – som er bygd i tråd med fransk musikkideal – kom virkelig til sin rett her. Dahl kombinerte lyder og frembrakte klanger i et nyanserikt mangfold, som de færreste av oss har hørt i Domkirken før.

De fire motettene for kor à cappella av Maurice Duruflé var også et høydepunkt. Her var det tydelig at koret har øvd meget godt. Sangerne viste ingen merkbar usikkerhet, men var fokuserte, tydelige og nøyaktige.

Avtroppende dirigentvikar Margrethe Ek-Stenmo har det siste året gjort en flott jobb med korklangen. De fire stemmegruppene klang godt individuelt og velbalansert sammen. De fulgte også sin dirigents justeringer underveis meget godt. Ek-Stenmo ledet koret som om hun spilte på et instrument hun mestret til det fulle.

Lett og lys musikk preget konserten frem til hovedverket, Louis Viernes «Messe Solennelle» for kor og to orgler. Det skilte seg ut som et mer massivt, kraftfullt og ekspressivt verk. Her var det utfordringer i form av kompleks harmonikk og mange vanskelige innsatser for sangerne, som førte til en del sure toner og usikre fraseringer.

Mye bra var det likevel. Spesielt effektfulle var kontrastene mellom intime partier med det lille orgelet og separate stemmegrupper, og de mektige utblåsningene med fullt kor og det store pipeorgelet. Det ble en vellykket kveld med et godt konsept for Bach-koret.

 http://www.f-b.no/kultur/fransk-aften-med-bachkoret-1.2217654

Dette innlegget ble skrevet i Avisklipp, Omtale og merket , av Margrethe Ek. Bokmerk permalenken.

Om Margrethe Ek

Margrethe Ek jobber til daglig som Fagleder for Musikk-Dans-Drama avdelingen ved Kirkeparken videregående skole i Østfold. Hun dirigerer Moss Ensemble Consensus og har utdannelse innen sang, direksjon, musikkformidling og musikk og helse. Margrethe Ek er mye brukt som instruktør ved seminarer og holder ofte foredrag om kor og helse samt musikkformidling. Sangteknikk i kor og hvordan formidle og opptre på scenen er noe Ek jobber mye med. Margrethe er ofte brukt som jurymedlem i nasjonale og internasjonale korkonkurranser. -m-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *